Dry Needling

Dry Needling

A triggerpontok által keltett panaszokat myofascialis tünetegyüttesnek is nevezik (angol rövidítéssel MFS). Ezalatt lokálisan kisebb vagy nagyobb kiterjedésű fájdalmakat értünk, amelyeket túlterhelés illetve izomsérülések okoznak. Egy kutatási eredmény alapján Nyugat-Európában az emberek kb. 10 százaléka szenved myofascialis fájdalomszindrómában.

Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos MFS-t, amelyek közül az előbbi jóval elterjedtebb mely hátterében a mozgásszervrendszer túlterhelése áll

A száraz tű kezelés a triggerpontok feloldására és az izomtónus normalizálására irányul. A triggerpontok legelterjedtebb terápiája a tűszúrásos kezelés. Kiegészítésként és a hatás nővelése érdkében manual terápiát alkalmazhatunk eljárás.

A száraz tűket különlegessé teszi minőségük – extrém élesség, kiváló polírozottság és vékony szilikonréteg bevonat, melyek a fájdalommentes behelyezést és jobb manipulálást könnyíti meg. Egy másik tényező, amely megkülönböztet az akupunktúrás tűktől a vezetőcső hossza. Kissé rövidebb, mint az akupunktúrás tűké, amely lehetővé teszi a terapeuták számára, hogy könnyebben és pontosabban célozza meg a kívánt pontot. Az akupunktúrás tűk és a száraz tűk közötti fő különbség a tengely rugalmassága. A száraz tű kevésbé rugalmas így lehetővé teszi a jobb irányítást, miközben behatol a szövetekbe. Ez létfontosságú, különösen, ha a terapeuta a tűket veszélyes pontokba helyezi.

A száraz tű kezelés során enyhe csípést érezhet a páciens, amikor a tűt behelyezik és eltávolítják. Ennek a kellemetlenségnek azonban legfeljebb egy másodpercig kell tartania.
Rövid izomrángást is érezhet a beteg. Ez akkor fordulhat elő a kezelés során, amikor a tűt myofascial trigger pontba helyezik.