Bejelentkezés H-P: 8.30-11.30

Szerinted migrén, de én azt mondom fejfájás…

Gy. egy autóbalesetben ostorcsapás sérülést szenvedett. Egyre erősödő nyaki és vállfájdalmai jelentek meg. Állítása szerint mikor a fájdalmak megjelennek, olyan erősek, hogy szinte gondolkodni se tud.

Zs. 6 hónapja hullámzóan megjelenő fejfájást érez. Sokszor egész éjszaka aludni sem tud. Egy ilyen alvatlan éjszaka után kimerültnek érzi magát.

P. kisgyerekkora óta krónikus migrénje van. Néhány hónapja síelés közben balesetet szenvedett, mely jobban előhozta a panaszait. Az állkapocs ízületében folyamatos feszültséget érez, melyhez erős nyakfájdalom is társul. Állapota miatt már depressziósnak érzi magát.

Nos, annak ellenére, hogy ezen betegek tünetei és történetei eltérnek egymástól, összességében mindhárman szenvednek egy úgynevezett „fejfájásos állapottól”.

Egy 2010-ben elvégzett tanulmány alapján legalább egy, több mint egy napig tartó fejfájást élünk meg egy év leforgása alatt. A leggyakrabban diagnosztizált fejfájási típusok az ún. feszülő fejfájás ( 60-70 %-ban) illetve a migrén (15%-ban).

Nem elég hogy fejfájásunk van, de mindez a életkörülményeinkre is hatással van. Dekoncentráltak lehetünk, nem tudunk úgy munkánk során sem teljesíteni, kimerülté és feszülté válhatunk. Elindul egy ördögi kör, már előre félünk a következő fejfájásos roham megjelenésétől.

A fejfájás és a migrénszerű fájdalom erőssége nagyon változatos képet mutat. Az “épphogy érzem” erősségtől egészen az elviselhetetlen, szorító és közben hányingerrel, hányással együtt járó állapotig terjedhet. Gyakran érezhetünk nyomást a szemünkben, de van aki olyan érzetre panaszkodik, mintha szalag lenne körbetekerve a fején és egyre erősebben szorítaná. Sokszor a betegeim is úgy nyilatkoznak, hogy a fejfájás az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom. Igen, mindennek van alapja, mert teljesen máshogy éljük meg egy fej területét érintő bármilyen okból eredő fájdalmat, mintha csupán a lábunk fájna.

Azt viszont jó tudni, hogy a fejfájás során érezhető fájdalom esetében, olyan idegekből eredő fájdalomról van szó, melyek az ereink körül, koponyánk, fej és nyak lágy szöveteiben találhatóak és aktiválódnak.

NÉMA MIGRÉN? Igen, sajnos van ilyen. Van olyan eset, hogy fejfájás megjelenése nélkül van migrénje a betegnek. A megjelenő tünetek hányinger, hányás, szédülés, villogó fények , nyaki és állkapocs ízületi fájdalom, zsibbadás, sokszor megjelenik beszédképtelenség. Gyakran ezek a betegek nem is tudják, hogy migrénjük van, mivel a megjelenő tünetek teljesen más egészségügyi állapotra is utalhatnak.

Kivizsgálásokat kivizsgálások sorozata követ, és tényleges diagnózis sokszor nincs felállítva az állapotról. Ezen betegek élnek a tünetekkel, fájdalom fogságában fájdalomcsillapítók sorozatával karöltve. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fejfájást  az egész világon alul kezelik, és alul értékelik. Kutatás szerint többek között mindez azért is van mert világszerte csekély óraszámban zajlik a fejfájási rendellenességek oktatása, mely egyrészt klinikai akadályt is jelent a betegség pontos diagnosztizálására és a hatékony kezelési protokoll felállítására.

Az előírt gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak, emberek elkeseredésükben különböző eljárásokon is részt vesznek (botox, injekciók nyakba stb.).

Kétségtelen tény, hogy a fejfájás oka különböző emocionális, fizikai tényezők is lehetnek, de ezek személyenként eltérőek. Sok ember számára az ok egy feszes izomgörcs, csigolyaprobléma, melyet a stressz, környezeti tényezők, táplálkozási szokások egyre inkább rosszabbítanak.

Gyógytornászként sok embert kezeltem fejfájás miatt, ide értve a fent említett 3 esetet is. Fejfájás oka nagyon individuális, több tényezőből áll, és ezen kis darabokat mint egy kirakóst összerakva megoldható a probléma.

Nagyon közös pontnak számit a myofasciális korlátozás, mely egész testet érintve egy általános diszbalancot idéz elő, az idegek és egyéb fájdalomérzékeny területek terheltsége egyre nő, mely fájdalomként a végkifejlettben jelez. Néhány esetben a tünetek oka nyilvánvaló (pl. nyak és vállprobléma), mások esetében összetettebb. Pl. Gy. esetében a medence és csípőízületében lévő diszharmónia megborította az egész gerincmerevítő izmok harmóniáját, hatás kifejtve a gerincvelői folyadék keringésére is. Ahogyan „kijavítottuk” a medence diszharmóniát a fejfájása megszűnt. Zs. fejfájás a hátizmok fokozott tónusából illetve csigolyaelcsúszásból származott. A probléma megoldása után újra tudott nyugodtan aludni. P. esetében a fejfájás az állkapocs ízület kötöttsége, valamint nyakizmok túlfeszültségi állapota miatt jött létre. Felszabadítva ezen korlátozásokat, néhány relaxációs gyakorlattal kombinálva a kezelést fokozatosan visszatérhetett a mindennapi nyugodt, kiegyensúlyozott fájdalommentes életbe.

Sok esetben nem tartozik leírt gyógymód a kezelésre, ám én azt vallom, hogy ha holisztikusan elme-test kapcsolatát alapul véve, egészben kezeljük az egyént nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy tünetei csökkenhessenek, és újra teljes értékű életet élhessen.