Gyógytorna babáknak és gyermekeknek – Igen vagy nem? Mit mond a gyógytornász?

Friss szülőként mindannyian sokat idegeskedünk és felmerülhet bennünk rengeteg kérdés: Jól fejlődik gyermekünk? Mikor kezd el hasra fordulni? Mikor áll fel? Ekkor elkezdjük összehasonlítani babánk képességeit más vele egykorú gyermekekkel, és elkezdünk aggódni, ha a kis Dorottya még nem ül, de a vele egyidős unokatestvére már igen.

A csecsemők különböző lépésekben és mértékben fejlődnek. Ezeket a fejlődési folyamatokat sok-sok tényező befolyásolhatja. Csak azért, mert egy gyermek már 10 hónap alatt megtanul járni, a másik pedig csak 13 hónapos korára jut el idáig, még önmagában nem jelent semmilyen orvosi problémát, és nem azt jósolja meg, melyik gyerek lesz akrobata és melyik nem. 

Az orvosok gyakran javasolják a gyógytornát különböző korú gyermekeknek, (csecsemőknek, kisgyermekeknek vagy tinédzsereknek) akik valamilyen sérülést szenvedtek vagy egy alap betegségből adódón mozgássérültek, megkésett fejlődésűek. Egy sérülés után gyógytornával csökkenthető a fájdalom, javítható a mozgás és a gyerkőc hamarabb visszatérhet a mindennapi játékos tevékenységeihez. A különböző gyakorlatok által erősödnek a gyerekek, nő a mozgásterük.  Nagyon fontos: a gyógytornászok bevonják a szülőket is és felkészítik őket, hogyan lehet egy-egy sérülést megelőzni, megtanítják őket azon gyakorlatokra, melyeket ők is végezhetnek a gyermekekkel a fejlődés érdekében.

6 FIGYELMEZTETŐ JEL, AMIRE SZÜLŐKÉNT JÓ HA FIGYELÜNK:

  • BABA FEJÉT CSAK EGYIK OLDALRA FORDÍTJA

Egy gyermek mikor megszületik nem tudja még kontrollálni a fej és nyaktartását, nehéz neki minden irányba forgatni a fejét. Sokszor csak egy helyzetben tartják a fejüket, mert nekik így könnyebb. Azonban mindez ferde nyaktartáshoz, ún. torticollishoz vezethet. Ilyen esetben egy izom rövidüléséről van szó, mely korlátozza a babát, hogy ellentétes irányba fordítsa a fejét. 

Nézzünk egy egyszerű esetet, ami kialakíthatja ezt a problémát: ha a csecsemő sokáig egy helyzetben fekszik. Mindezt egyszerűen megoldhatjuk: gyakori helyzetváltoztatással megelőzhetjük ezt a szövődményt. Míg a babánk ébren van játszon a hasán sokat, ne mindig a háton fekvés legyen a fő helyzet számára.

  • BABÁNK 6 HÓNAPOS KORÁIG NEM HELYEZI LÁBÁRA A TESTSÚLYÁT

Gyermek önállóan 6 hónapos korában még nem tud állni, nem is lehetséges. Azonban szülői segítséggel álló helyzetbe hozva a picit, apró tipegő lépéseket megtéve kell, hogy kicsi súlyt helyezzen mindkét lábára, és terhelje őket. Azon babák esetében akiknél mindez nem valósul meg, lehet a háttérben csípő vagy egyéb neurológiai probléma. Tanácsos megfelelő szakember segítségét kérni, hogy vizsgálja meg gyerkőcünket.

  • GYERMEKÜNK 8 HÓNAPOSAN MÉG NEM ÜL

Gyógytornász sok-sok gyakorlattal látja el az apukát, anyukát, mellyel elősegíthetik, hogy gyermekük helyesen sajátítsa el az ülést.  Ez a folyamat nagyon fontos, mivel ekkor fejlesztjük gyerkőcünk ülő egyensúlyát, és kezdetét veheti a játék ebben a helyzetben. Ha egy baba 8 hónapos még nem tud ülni, jobbra-balra dől, kérjük szakember segítségét, aki segít az egyensúly megteremtésében. 

  • GYERKŐC 12 HÓNAPOS KORÁIG NEM KEZDTE EL A KÚSZÁST-MÁSZÁST

Amikor egy csecsemő mozgásigénye nő, elindul a felfedező körútjára. Ekkor történik gyakran az, hogy egyik pillanatban még nyugodtan a kis sünijével játszik, másik pillanatban pedig már a fürdőszobában találjuk. Mielőtt feleszmélünk, a kisbaba már az egész házat bejárja és feltérképezi. 

Ez teljesen normális folyamat, és fontos szakasza a fejlődésnek. Ekkor fejlődik a finom motorika, a kézügyesség és nem utolsó sorban a gerinc. Fontos, hogy motiváljuk is őket! Ha egy baba 12 hónapos koráig nem érdeklődik környezete iránt, háttérben akár koordinációs, izomerő problémák állhatnak de gyanakodhatunk arra is, hogy nem lát jól a pici.

  • BABA 18 HÓNAPOSAN MÉG NEM JÁR

Szülőként érzékelhetjük, hogy a csecsemők nap mint nap óriásit változnak. Amíg a baba megtanul járni, rengeteg fejlődési szakaszon megy keresztül. Elkezdenek kúszni-mászni, megkapaszkodni bútorokban, egyedül állni, majd megteszik az első lépéseket. Vannak akik már 9 hónaposan járnak, de vannak akiknél ez az időszak csak 18 hónaposan jön el. 

Hirtelen ráeszmélünk, hogy kislányunk már a kanapén sétál, mikor 2 hete még csak próbálta felhúzni magát. Ezeknek a kicsi testeknek rengeteg gyakorlásra van szüksége, hogy eljussanak a magabiztos járásig. Ha a baba nagyon sok időt tölt pl. járókában, és nincs ösztönözve az önálló járásra, a gyakorlási idő lerövidül és fejlődése lassúbb lehet. Ha a gyermek 18 hónapos koráig nem tanul meg egyedül járni, át kell értékelnünk a lehetséges hátráltató tényezőket, és próbáljuk meg kiküszöbölni őket. 

  • HA GYERMEKÜNK 6 HÓNAPON TÚL IS LÁBUJJHEGYEN JÁR

Láss csodát! Megtette gyerkőcünk első izgalmas lépéseit. De csak lábujjhegyeit használja. Nincs baj, ha ez ideiglenes. Azonban ha ez hosszabb ideig fenn áll, kérjük szakember segítségét. Számos oka lehet mindennek. Lehet hogy korrekciós cipőre van szüksége, de az alapos kivizsgálás érdekében kérjük gyógytornász segítségét. 

Most már tudjuk, hogy a szülővé válás sok aggodalommal és sok kérdéssel járhat. Elég  figyelmes vagyok? Eleget játszottam vele? Miért sír? 

Azonban mindenre van megoldás. Támogassuk babánkat, és ha szükséges kérjük ki szakember segítségét annak érdekében, hogy támogatásunk és szeretetünk által hozzájáruljunk babánk egészséges fejlődéséhez.