McKenzie terápia

McKenzie terápia

McKenzie terápia – Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT)

Mi is valójában a McKenzie módszer?

Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász által kidolgozott McKenzie-módszer, az egyik legelterjedtebb kezelési eljárás, mely magába foglalja a gerincproblémák speciális vizsgálatát és kezelését.

Az MDT egy olyan átfogó terápiás eljárás, mely elsősorban gerincsérv és teljes gerincet érintő akut fájdalmak ellátásában elsőként alkalmazandó mozgásprogram. Ezen terápiával a discust érintő problémák (discus protrusio, discus prolapsus, discus hernia), gerinctartási valamint végtagízületi problémák is orvosolhatók.


Hogyan épül fel a McKenzie módszer?

A módszer egy aktív mozgásterápiára (gyógytornára) épülő rendszer, mely nagy hangsúlyt fektet a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokra. A beteg a terápia aktív résztvevőjeként ezen gyakorlatokkal saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét.

Az egyénre szabott McKenzie gyakorlatokat a gyógytornász által meghatározott sorrendben, ismétlésszámmal és gyakorisággal kell végeznie a páciensnek otthonában valamint a munkahelyen.

A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése.

Miből áll a McKenzie módszer?

Az első alkalom egy alapos mozgásszervi vizsgálatból, úgynevezett McKenzie tesztből áll, mely részeként a terapeuta meghatározza a fájdalom okát.

A beteg speciális mozdulatok valamint testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalom megjelenését és változását.. Ennek alapján állítható össze az egyénre adaptált kezelés.