Bejelentkezés H-P: 8.30-11.30

Helló nyár! Pancsoljunk együtt gyermekünkkel

A vízi terápia napjainkban az egyik legelterjedtebb rehabilitációs módszerek közé tartozik. Nagyon sok fajtája ismert attól függően, hogy kik a célcsoportok és milyen célból szeretnénk igénybe venni a víz gyógyító hatását. Agyvérzésen átesett betegek esetében valamint balesetet szenvedett emberek rehabilitációjának nagyon fontos eszköze, segítségével az izomerő és rugalmasság gyorsan visszanyerhető és fejleszthető. 

Hogyan segíthet a víz azoknál a csecsemőknél és gyermekeknél, akiknél a fejlődés lassúbb ütemben halad esetleg késik?

A víz teljesen más mozgásélményt biztosít szemben a szárazföldön végzett mozgással. Más a bőrérzékelésünk, a felhajtó erő következtében teljesen máshogy érzékeljük a mozgást, mozdulatainkat. A vízben töltött terápiával a babák rengeteg mozgásélménnyel gazdagodnak, idegrendszerük folyamatos ingerlés alatt áll, egyensúlyérzékük fejlődik. A medence tökéletes környezet a készségek elsajátításához, mert biztonságos, megkönnyíti a mozgást és szórakozást jelent.

MIÉRT IS JÓ, HA A VIZI TERÁPIÁT VÁLASZTJUK GYERMEKÜNK FEJLESZTÉSÉHEZ?

 1. A vízben végzett gyakorlatok esetében nem terhelődik az ízület, könnyebben kivitelezhetők a mozgások. Fokozott izomtónusú gyermekek (hypertónusos) esetében ez nagyon fontos szempont. A víz hőmérsékeltétől függően a melegebb víz ellazítja a merev izmokat, így rugalmasság nagymértékben nő. Alacsony izomtónusú (hypoton) babák a vízben könnyebben mozognak kevesebb energiabefektetéssel.
 2. Látássérült gyermekeknek nagyon nehéz a proprioceptív ingerek feldolgozása. Ez azt jelenti, hogy nehéz elhelyezni térben a testüket, érzékelni hogyan és milyen irányban mozgatják végtagjaikat. A víz segítségével a szervezet folyamatosan bombázva van ingerekkel, ezáltal az érzékelésük ez irányban finomodni tud. Ezen gyermekeknek sokszor nehéz érzékelni és értékelni a testtartásukat (egyenesen állok vagy félig dőlve?). A vízben ez másképp történik, nagymértékben segít a függőleges helyzet megtalálásában és megtartásában, valamint nem kell félnünk a hirtelen esésektől sem, hogy csemeténk megütné magát. 
 3. A víz, mint ellenálló közeg segítség az izomerő fejlesztésben. Alkalmazkodik a baba izom erejéhez. Nem kell félnünk attól, hogy túlterhelődik a gyermek izomzata vagy épp ellenkezőleg egyáltalán nem fejlődik. 
 4. A vízben lévő hidrosztatikai nyomás nagyon fontos tényező a keringés fokozásában, valamint a vérnyomás szabályozásában. A szervezet egyensúlyba kerülésével a stressz csökken és hozzájárul egy relaxált állapot eléréséhez.

MIT IS TEHETÜNK A GYAKORLATBAN? HOGYAN TORNÁZTASSUK GYERMEKÜNKET ÚGY, HOGY ÉLVEZETES IS LEGYEN A PANCSOLÁS?

IMÉ NÉHÁNY HASZNOS GYAKORLAT:

 1. RAKÉTAHAJÓ JÁTÉK:  helyezzük gyermekünket háton fekvő helyzetben a vízre úgy, hogy mindkét talpa a medence szélét érje. Bátorítsuk, hogy mint a rakéta próbálja hirtelen elrúgni magát a medence falától. Ha már ügyesebb a gyerkőc adhatunk övet segítségül a derekára, vagy úszó gumikat a karjaira, így a hátúszás gyakorlásának alapvető feladataként is szolgálhat ez a gyakorlat.
 2. Vegyünk gyermekünknek olyan pattogó labdát, mely a víz felszínén marad. Fogjuk meg gyermekünket derekánál fogva, kicsit kiemelve a vízből kérjük, hogy dobja jó messzire a labdát.
 3. Legyen velünk szemben a gyermekünk és fogjuk meg a hónalja alatt:
 • hintáztassuk jobbra és balra folyamatosan 15X
 • előre és hátra mozgassuk folyamatosan 10X
 • forogjunk körbe-körbe közben hol kiemeljük a vízből a babánkat, hol nyakik belemerítjük 10X
 • sétáljunk gyermekünkkel gyorsabb majd lassabb ütemben

Nyugodtan hagyhatjuk úszó gumiban hosszabb időre a babát, hagy ismerkedjen a vízzel, bátorodjon.

A vízben töltött idővel, mozgásos tapasztalatszerzéssel nagymértékben hozzájárulunk gyermekünk motoros és mentális képességeinek fejlesztéséhez, és közben örömöt is szerzünk neki .