Bejelentkezés H-P: 8.30-11.30

Mozgásra fel együtt gyermekünkkel – Íme 13 baba-mama gyakorlat a mindennapokra

Egy baba fejlődésében a mozgás kulcs szerepet tölt be. A gyakorlatok stimulálják a kicsi minden szervrendszerét, érzékszervét és egyben lelkileg nyugtató hatást is fejtenek ki. A szülővel való együtt mozgás egy olyan kötődés kialakulását segíti, mely által megtanuljuk értelmezni a pici jelzéseit és megfelelő módon reagálni rájuk. Lelkileg és testileg pozitív hatást fejtenek ki mind ránk, mind gyermekünkre és már sejt szinten is kedvező folyamatokat indítanak el. Szülőként visszanyerhetjük életenergiánkat, valamint a gyakorlatok által testünk szülés utáni gyógyulására is hatással lehetünk. 

Milyen gyakorlatokra gondoljunk?

 1. BABA-MAMA JÓGA:  Ha már valaha jógáztál együtt gyermekeddel, tudod milyen jó élmény is ez. Claire Koepke, a pre,- és postnatális jóga regisztrált tanára szerint a pózok nagyban segítenek abban, hogy a babának ne legyen székrekedési problémája, elősegítik hogy nyugodtan, relaxáltan végig aludja az éjszakát, és egy egészséges bioritmust állítanak be mind a mama, mind a baba életében. 

Íme 3 egyszerű gyakorlat:

 • „BOLDOG BABA PÓZ”: A póz gyakorlásához a gyerek hátán fekszik, és mindkét lábát az ég felé nyújtja. Fejét megtartva a gyermek próbálja megfogni mindkét talpacskáját, közben oda-vissza hintázik. Ha a gyermek eleinte nem tudja megragadni a lábát, ne aggódjunk. Ezzel a pózzal a csípő izmok nyújtását elősegíthetjük, valamint hatással van a gyermek emésztésére is egyben.
 • „LEFELÉ NÉZŐ KUTYA PÓZ”: A babák 6-10 hónapos korukig még nem elég erősek ahhoz, hogy ebben a pózban megtartsák saját testsúlyukat, persze próbálkozásoknak nincs semmi akadálya. Legjobb ha előtte mi magunk megmutatjuk nekik a helyes kivitelezést, figyeljük meg automatikusan ők is fogják csinálni. A gyermek mindkét talpa és keze a talajon van, fenekét pedig V alakban az ég felé nyomja. A motoros képességek valamint a rugalmasság fejlesztésében nagy jelentősége van ennek a jóga póznak.
 • „PILLANGÓ CSAVAR” : A baba hátán fekszik, mindkét lábát az ég felé emeli. Talpát tartsuk összeérintve majd térdeit nyissuk szét, mintha pillangó alakot formálnánk vele. Ösztönözzük gyermekünket hogy fogja meg a talpát és próbálja a kis pocakja felé húzni. Remek gyakorlat a belső combizmok, valamint a csípő nyújtására. Nyugtatóan hat a gyermeknek, ha kezünket ha a baba mellkasára tesszük a gyakorlat kivitelezése közben.
 • NYAK- ÉS HASIZOM GYAKORLATOK :

Egy gyermek fejlődése során a nyak és hasizmait szinte minden pozícióban használja. Mielőtt bármilyen tornát kezdenénk a babával gyakoroltatni, fontos, hogy már legyen megfelelő izomereje a kivitelezéshez. A gyermekek kezdetben hátukon töltik a legtöbb időt, majd folyamatosan fordulnak, forognak, emelik fejüket. A has, hát valamint nyakizmok erősítésével kialakítjuk az alap építőköveit a gyermek mozgásfejlődésének. Ezen izmok egyensúlya hozzájárul ahhoz, hogy későbbiekben a gyermek elkezdjen csúszni, mászni, majd fokozatosan ülni és járni. A hasizmok gyakoroltatása esetében nem szabad túlerőltetni a kicsit. Fokozatosan növeljük a gyakorlás idejét. Kezdetben 3 perccel kezdjük naponta, majd növelhetjük 5-10 percre.

 • „POCAK IDŐ” : Ez a gyakorlat a top 10 baba gyógytorna gyakorlatok között szerepel, ugyanis egyszerre tudjuk fejleszteni a kicsi nyak-, és hát izmait is, mely az egyensúlyfejlesztésben kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Azzal, hogy sok időt tölt a kicsi ebben a helyzetben megelőzhetjük azt is, hogy a gyermeknek lapított fejformája legyen. Terítsünk le egy lepedők és fektessük rá a gyermekünket. Feküdjünk vele szemben és csináljuk együtt a gyakorlatot. Próbáljuk „kobra” pózba kinyomni magunkat. Észre fogjuk venni, hogy a baba is utánozni fog minket. Ne ijedjünk meg ha 2 hónapos babánk kezdetben csak a fejét próbálgatja emelgetni, ez nem probléma, a kornak megfelelő. 
 • „FOOTBALL LABDA FOGÁS” : Vegyük ölünkbe gyermekünket úgy, hogy a lefelé lógnak kezei és lábai, közben hasát és mellkasát alulról fogjuk. Hintáztassuk így a kicsit és észre fogjuk venni, hogy nézegetés közben fejemeléssel forgatni és emelni kezdi a fejét. 
 • „FÖLDIMOGYORÓ LABDA GYAKORLAT”: Hogyan tegyük szórakoztatóbbá az együtt töltött mozgásos időt? Mivel mással mint egy földimogyoró alakú labdával. Fektessük hasra a gyermeket a mogyoró labda közepére. Mozgassuk a labdát előre-hátra, majd billentsük jobbra-balra. A nyak és hátizmok erősítésére kiváló feladat. 
 • KÚSZÁST ELŐKÉSZÍTŐ GYAKORLATOK:

Babák 6 és 10 hónapos kor között kezdik el a kúszó-mászó mozgást. A következő gyakorlatok segítenek a az izmok erősítésében és stabilabbá válik a kicsi mire elkezd kúszni. 

 • „KISKÉZ GYAKORLATOK” : A kúszáshoz nélkülözhetetlen, a tenyéren való támaszkodás és az, hogy a baba ujjai szétterpesztve, nyitva legyenek a nagyobb alátámasztási felület elérés érdekében. Üljünk le szemben a gyermekünkkel és különböző irányból nyújtsuk felé kedvenc játékait, ösztönözve arra hogy értük nyúljon. A kézizmainak ingerlésére jó ötlet, ha fürdés közben különböző szivacsokkal elkezdjük dörzsölni a kicsi tenyerét.  Figyeljük meg közben hogyan nyitogatja ujjait. 
 • „ASSZISZTÁLT KÚSZATÁS” : Tegyünk le egy törölközőt a földre. Fektessük rá a babát úgy, hogy mellkasa alatt legyen a törölköző , Elemelve a talajról a törölközőt, figyeljünk arra, hogy a hasa, lábai és tenyerei a talajon maradjanak. Kis húzással segítsük a mászásban. 
 • JÁRÓ GYAKORLATOK:

Amikor gyermekünk már elkezd kúszni tudjuk mi a következő….. a járás. Jellemzően a csecsemők 9 és 18 hónapos kor között kezdik el megtenni a kezdeti lépéseket. A járás fontos mérföldkő az életükben és sok-sok gyakorlásra van szükség. Fontos a megfelelő erő és egyensúly elsajátítása. Ha mindez megfelelő szintű, a gyermek önállóan kezd el járni. Íme néhány járást előkészítő gyakorlat :

 • „ÜLÉS SZÉKEN”: Mivel az egyensúly fontos tényező a járás megkezdéséhez, fontos időben elkezdeni a fejlesztést.  A csecsemőkkel ülve gyakoroltathatunk egyensúly gyakorlatokat. Ültessük le a kicsit egy székre és tegyünk elő a földre játékokat. Figyeljünk arra, hogy a talpai leérnek a földre. Ösztönözzük a kicsit hogy álljon fel a székről és úgy vegye fel játékait a földről. Gyakorolja testsúlyát mindkét lábára egyformán helyezni. 
 • „UGRÁLÓ BABA”: Amíg az előző gyakorlat az egyensúly fejlesztéséhez nélkülözhetetlen, az ugrálás segítségével az alsó végtagi izomerőt fejleszthetjük. Álljon a baba combunkra és fogjuk meg mindkét kezét. Kezeit le fel mozgatva ösztönözzük arra, hogy egy helyben ugráljon vagy guggoljon le és fel. 
 • „UTAZÓ BABA”: Állítsuk gyermekünket egy fotel mellé úgy, hogy bele tudjon kapaszkodni. Ösztönözzük arra, hogy jobbra-balra majd előre-hátra lépegessen egy helyben, közben fontos, hogy mindig kezeivel fogja a fotelt. Egy kis idő múlva azt fogjuk észrevenni, hogy egyre kevesebbszer fog kapaszkodni és egyedül fogja megtenni lépéseit. 
 1. SZEM-KÉZ KOORDINÁCIÓS GYAKORLATOK:

Amikor baba gyógytorna gyakorlatokra gondolunk, eszünkbe nem jutna a szem-kéz koordináció fejlesztése. Azonban mindez alap eleme rengeteg alapvető tevékenységnek egy kisgyermek életében. A babák kezük és szájuk segítségével kezdik el felfedezni a környezetüket. A tárgyak megragadásával és szájukhoz emelésével a propriocepció (érzékelés), célirányos tevékenységek megvalósulása elindul. Ennek elősegítését célzó tevékenységek már 3-4 hónapos korban elkezdhetők. 

 • „FOGD MEG A JÁTÉKOT”: Ragasszunk egy kis játékot egy élénk színű botra. Mozgassuk a baba előtt a tér minden irányában ösztönözve arra, hogy fogja meg. Egyben a szem-kéz koordinácót javítja, mindemellett egyensúlyt is fejleszt mivel a gyermeknek törzsét is használnia kell a mozgás közben. 
 • „BUBORÉK FÚJÁS”: Melyik az a gyerek, aki nem szereti a buborékokat kipukkasztani és elkapni? Üljünk le együtt babánkkal és fújjunk buborékokat. Figyeljük meg, hogyan követi őket szemével és nyúl érte.

Míg a baba gyakorlatok nem arra szolgálnak, hogy kis olimpikonokat faragjunk gyermekünkből, de nagyban hozzájárulnak a legfontosabb készségek fejlesztéséhez. Ha bármilyen kérdésünk van, vagy megakadunk bátran keressünk fel egy gyógytornászt, aki segít elsajátítani megfelelően a gyakorlatokat.